04 | 08 | 2022 - 3 min

Consells per evitar el ciberassetjament en els teus fills i filles

La definició de bullying seria el maltractament físic i/o psicològic deliberat i continuat que rep una persona per part d’un altre o altres. Implica una repetició continuada de burles o agressions i pot provocar l’exclusió social de la víctima.

Tipus:

– Físic: empentes, petades, agressions amb objectes…

– Verbal: insults i mots, menyspreus en públic, ressaltar defectes físics… És el més habitual.

– Psicològic: minen l’autoestima de la persona agredida i fomenten la seva sensació de por.

– Social: pretén aïllar al jove de la resta del grup i dels companys i companyes.

Els agressors o agressores es comporten cruelment amb l’objectiu de sotmetre’l o espantar-lo per obtenir alguna cosa o per satisfer la necessitat d’agredir i destruir.

Habitualment, es produeix presencial,  però en els darrers anys, amb l’increment de l’ús dels ordinadors, telèfons mòbils s´ha anat adaptant com el que coneixem amb el nom de ciberassetjament o ciberbullying. A diferència de l’anterior, aquest tipus d’assetjament no el poden dur a terme de forma constant a les xarxes, a través de xats o missatges de correu electrònic.

Segons estudis recents, el 12% de nens i nenes de 9 a 16 anys ha estat víctima de ciberbullying. A més, el ciberassetjament és més probable que es produeixi entre nenes (35%), que entre els nois (29%).

Recomanacions:

  • Mantenir els perfils de les xarxes socials en mode privat. És la forma més eficaç de saber a qui s’està transmetent informació. És crucial no acceptar sol·licituds de desconeguts.
  • Utilitzar contrasenyes amb un alt nivell de seguretat. Les anomenades contrasenyes d’alt nivell de seguretat han d’incloure números o signes de puntuació, intercalar minúscules i majúscules…, i es renoven de forma regular. Tenir la mateixa contrasenya a tot arreu no és, realment, bona idea.
  • Aprofitar la funció de bloqueig. És una constant en les diferents xarxes socials i permet prohibir l’accés a aquells usuaris que enviïn missatges inapropiats o estranys abans que la situació empitjori o derivi en un cas més de ciberassetjament.
  • Assegurar-se de tenir un bon antivirus i tallafoc. Antivirus i tallafocs actualitzats protegeixen enfront de l’exposició de les dades personals que s’introdueixen a l’ordinador quan s’activa la càmera del dispositiu o davant d’intents de connexió des de dispositius no autoritzats. També cal procurar no utilitzar ordinadors que no comptin amb aquest programari de protecció.
  • No respondre a provocacions d’un possible assetjador. L’única excepció és que sigui per informar-lo que el que està fent es considera delicte. Abans de res, és recomanable no entrar en el joc, ni replicar les seves mateixes actuacions a tall de resposta.
  • Conservar tot allò que es consideri una possible prova de ciberassetjament. Ja sigui un MAIL una conversa per xat o fins i tot, una publicació online. Podrien resultar d’ajuda si es decidís denunciar els fets, més endavant.

En definitiva, detectar a temps el ciberassetjament és clau per evitar que els vostres fills i filles pateixin danys psicològics greus i permanents.

SERMA disposem de les millors assegurances de salut i de defensa jurídica perquè pugueu fer front a aquesta situació. En cas de dubtes, poseu-vos en contacte amb nosaltres! 

Llegir més
Llegir menys

Articles relacionats

Els nostres últims articles

Últims articles